Owoc - kiwano - Medytacja - LUDZIE SĄ JAK DRZEWA - Lokalizacja: W chwili fotografowania - Dzierżoniów. Teraz - jego cząstki rozproszone są po Wszechświecie

Medytacja – wdzięczność Naturze

Owoc

Fot. T. Milczarek

Wybierz jeden ze swoich ulubionych owoców – jeśli to drobne owoce jak na przykład maliny – przygotuj sobie ich porcję. Weź go ze sobą i udaj się w ustronne miejsce, w którym przez chwilę nikt nie będzie Ci przeszkadzał – najlepiej wybierz się na spacer na łono natury – wspomoże to proces Twojego uświadomienia. W dogodnym momencie skoncentruj się na swoim wnętrzu. Niech poniesie Cię medytacja.

Przenieś swoją uwagę na owoc. Przyjrzyj mu się dokładnie. Podziwiaj jego fantastyczną, intensywną kolorystykę, jego strukturę – skórkę, wnętrze i inne części, jego prostotę lub skomplikowanie, zależnie od tego, jaki to owoc. Pozwól sobie na wypróbowanie różnych spojrzeń na swój owoc. Doceń swoje odkrycia. Następnie zamknij oczy i skup się na jego zapachu. Powąchaj go na kilka różnych sposobów – delikatnie, z pewnej odległości, a później mocno, dotykając go nosem. Pozwól sobie na wypróbowanie różnych sposobów wąchania. Doceniaj napływające do Ciebie wrażenia. Z nadal zamkniętymi oczami posłuchaj swojego owocu – czy sam z siebie wydaje jakiś dźwięk? A czy kiedy się go dotknie lub lekko przyciśnie, pojawia się jakiś odgłos? Jaki jeszcze inny szelest, szum, stukot lub inny dźwięk możesz z niego uzyskać? Doceniaj swoje dźwiękowe eksperymenty ze swoim owocem. Następnie z zamkniętymi oczami skup się na tym, jakich wrażeń dotykowych dostarcza Twój owoc – czy jest twardy czy miękki? Zimny czy ciepły? Wilgotny czy suchy? Delikatny czy masywny? Doceniaj swoje uświadomienia.

Przejdź w końcu do punktu kulminacyjnego. Jeśli to konieczne – obierz swój owoc słuchając odgłosów, badając wrażenia dotykowe, wzrokowe i zapachowe podczas obierania. Skosztuj go – wgryź się w jego strukturę. Poczuj rozlewający się w Twoich ustach sok lub miąższ. Poczuj intensywność jego smaku. Bardzo powoli i intensywnie go żuj, pozwalając sobie na znacznie więcej doznań, niż kiedy normalnie zjadasz podobny owoc. Daj sobie czas. Doceniaj swoje nowe doświadczenia.

Uświadom sobie jak wiele pracy włożyła Natura, żeby stworzyć dla Ciebie ten owoc. Uświadom sobie, że jakakolwiek roślina produkuje takie owoce – wkłada w nie absolutnie wszystko co najlepszego może ze swojego otoczenia pozyskać – pobiera ona składniki odżywcze z ziemi, wody, powietrza, słońca, od innych organizmów i kumuluje je w owocach po to, żeby dać nowe, lub podtrzymać istniejące życie. Poprzez owoce rośliny dają innym swoją naturę, swoją Miłość, swoją istotę. Poczuj WDZIĘCZNOŚĆ za cały ten trud. Poczuj WDZIĘCZNOŚĆ za wszystkie składniki, które właśnie przyjmujesz. Poczuj WDZIĘCZNOŚĆ, że właśnie Ty dostałeś ten konkretny owoc, który właśnie zjadłeś.

Wracaj powoli i delikatnie do chwili obecnej, do miejsca, w którym się znajdujesz, do swojej codzienności bardziej świadomy uniwersalnej wymiany, w jakiej wszyscy uczestniczymy oraz bardziej świadomy tego, że i Twoje owoce powinny być pełne Twojej Miłości i wszystkiego co w Tobie najlepsze. Jeśli znajdujesz się na łonie natury – zauważ ile owoców właśnie wokół Ciebie się tworzy.

Podaj dalej...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this pageEmail this to someone